Urheiluseurassa liikkuminen lisää liikuntavamman riskiä nuorilla, mutta liikuntavammoja sattuu myös seuratoiminnan ulkopuolella. Vammojen ehkäisyä tulisi tehostaa kaikkien nuorten liikkujien parissa.
Terveyttä edistävä liikuntaseura -tutkimuksessa selvitettiin äkillisten vammojen ja rasitusvammojen yleisyyttä urheiluseuroihin kuuluvilla ja kuulumattomilla nuorilla. Tutkimukseen osallistui 1077 seurassa urheilevaa 14–16-vuotiasta nuorta ja 812 urheiluseuraan kuulumatonta nuorta vuoden ajan. Nuoret olivat eri puolilta Suomea jaedustivat kymmentä suosituinta urheilulajia (koripallo, hiihto, salibandy, voimistelu, jääkiekko, suunnistus, luistelu, jalkapallo, uinti ja yleisurheilu).
Äkillisiä vammoja etenkin pojilla ja joukkueurheilijoilla
Urheiluseuraan kuuluvista nuorista 60 % ja ei-seuranuorista 30 % raportoi kokeneensa vähintään yhden äkillisen tai rasitusvamman edeltävän vuoden aikana. Äkillisen vamman raportoi 44 % seuranuorista ja 20 % ei-seuranuorista. Rasitusvamman raportoi vastaavasti 35 % seuranuorista ja 17 % ei-seuranuorista.
Äkilliset vammat olivat yleisempiä pojilla kuin tytöillä, ja joukkueurheilijoilla vammoja oli enemmän kuin yksilölajien urheilijoilla. Rasitusvammojen kohdalla sukupuolten välillä ei ollut eroa. Enemmän harjoittelevat ja useammin kilpailevat seuranuoret raportoivat enemmän vammoja.
Sekä urheiluseuroihin kuuluvilla että kuulumattomilla yleisin äkillisesti loukkaantunut kehon osa oli käsi tai ranne. Urheilijoiden rasitusvammoista suurin osa kohdistui polveen ja seuraavaksi yleisin oli lantion alue.
Tehoa ja tukea vammojen ehkäisytyöhön
Liikuntavammojen ehkäisyä tulisi tehostaa etenkin seuratoiminnassa. Liikuntavammat eivät ole harvinaisia myöskään urheiluseuran ulkopuolella liikkuvien nuorten keskuudessa, joten seurojen lisäksi kotien ja koulujen valistaminen liikuntavammojen ehkäisyyn on tarpeen.
Seurat saavat apua vammojen tunnistamiseen ja ennaltaehkäisyyn Sporttimestari-toiminnasta. Tampereen urheilulääkäriaseman, UKK-instituutin ja Pohjola Terveyden tuottama palvelu kouluttaa valmentajia ohjaamaan lasten ja nuorten liikuntaa kehittävästi ja turvallisesti. Tukea vammojen ehkäisytyöhön tarjoavat myös Liikuntavammojen Valtakunnallisen Ehkäisyohjelman (LiVE) Terve urheilija-, Terve koululainen- ja SmartMoves -hankkeet maksuttomine materiaaleineen.
Alkuperäisjulkaisu:
Ristolainen L, Toivo K, Parkkari J, ym. Acute and overuse injuries among sports club members and non-members: the Finnish Health Promoting Sports Club (FHPSC) study.BMC Musculoskeletal Disorders 2019;20:32. doi: 10.1186/s12891-019-2417-3.
Lisätietoa:
Terveyttä edistävä liikuntaseura (TELS) -tutkimus on Jyväskylän yliopiston Terveyden edistämisen tutkimuskeskuksen johtama yhteistyötutkimus, jossa ovat mukana liikuntalääketieteen keskukset sekä UKK-instituutti.
Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa (LIITU) -tutkimuksessa on kartoitettu 11-, 13- ja 15-vuotiaille lapsille ja nuorille sattuneita liikuntatapaturmia ja -vammoja urheiluseuratoiminnassa, koululiikunnassa sekä vapaa-ajalla. LIITU 2018 -tutkimus julkistetaan 31.1.2019.
Sporttimestari: veli-matti.talonen(a)ukkinstituutti.fi
Terve Urheilija | Terve koululainen | Smart Moves |
29.1.2019