Hyppää sisältöön

Liikunta on tärkeä osa Parkinsonin taudin hoitoa

Parkinsonin tautia sairastaa Suomessa arviolta 16 000 ihmistä. Parkinsonin taudin taustalla on ikätekijän lisäksi myös erilaisia ympäristötekijöihin liittyviä riskitekijöitä. On arvioitu, että väestön ikääntyessä Parkinsonin tauti tulee yleistymään 2–3 kertaisesti seuraavan kahden vuosikymmenen aikana.

Kuten muitakaan liikehäiriösairauksia, Parkinsonin tautia ei voida parantaa, mutta muiden hoitomuotojen ohella oikeanlaisella kuntoutuksella ja liikunnalla sen oireita voidaan lievittää ja toimintakykyä ylläpitää mahdollisimman pitkään. Liikunta parantaa Parkinsonin tautia sairastavan elämänlaatua ja auttaa suoriutumaan jokapäiväisistä toiminnoista.

Liikunta on liikkumiskyvyn kannalta keskeisin kuntoutusmuoto, siksi Parkinsonin tautia sairastava tulisi ohjata liikkumaan säännöllisesti. On myös havaittu, että tiedon lisääminen sairaudesta ja liikkumisen hyödyistä on tärkeää, sillä se on vähentänyt taudin oireita ja lisännyt liikunnan harrastamista.

Parkinsonin tautiin suositellaan monipuolista kestävyyskuntoa, tasapainoa ja lihasvoimaa ylläpitävää ja kehittävää liikuntaa.

Liikunta parantaa
– tasapainoa ja kävelyn vakautta
– motorista suorituskykyä
– vartalon kiertoa
– silmä-käsi -koordinaatioita
– lihasvoimaa ja lisää lihasmassaa.

Liikunnan vaikutukset voivat vaihdella yksilöstä, taudin vaikeusasteesta ja myös taudin hoitoon käytettyjen lääkkeiden vaikutuksista johtuen. Liikunnan tyyppi, kesto ja intensiteetti tulee aina suunnitella yksilöllisesti potilaan sairauden vaiheen, lääkityksen ja palautumisen perusteella.

Parkinsonia sairastava voi kärsiä myös kaatumispelosta. Harjoittelun turvallisuuteen tuleekin kiinnittää huomiota ja tarvittaessa valita oikeanlaisia liikkumisen apuvälineitä liikkumista helpottamaan.

Huhtikuussa vietetään Parkinson-tietoisuuden kuukautta, jonka aikana sairautta tehdään tutuksi. Parkinsonliitto auttaa muun muassa aktivoimalla sairastuneita oikeanlaiseen liikkumiseen liikuntavideoiden ja -vinkkien avulla sekä antamalla maksutonta liikuntaneuvontaa. 

Lue lisää

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan