Kaatumisten ehkäisy on tärkeää, sillä kaatumisilla on negatiivinen vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin. Kaatumisiin voi liittyä myös pelkoa, joka saattaa heikentää toimintakykyä ja elämänlaatua, hankaloittaa päivittäisistä toimintoja sekä vähentää sosiaalista kanssakäymistä. Kaatumisia ehkäisemällä voidaan edistää terveyttä, toimintakykyä ja näin ollen elämänlaatua.
UKK-instituutin vanhemman tutkijan Maarit Piirtolan mukaan kaatuminen ei kuulu normaaliin ikääntymiseen, vaan kertoo, että terveys on heikentynyt ja toimintakyky vähentynyt. Apu Terveyden haastattelussa Piirtola sanoo, että kaatumisten ehkäisy on itsestä huolehtimista, joka auttaa arjen hallinnassa ja tuo iloa ja energiaa elämään.
Ikäihmisen kaatuminen on syytä ottaa vakavasti, sillä se on tärkeä hälytysmerkki. Kaatumisia selitellään ja vähätellään, vaikka pää olisi kolahtanut. Kaatumisista pitäisi puhua enemmän, sillä monet niistä olisi mahdollista estää.
Kaatumisen riskitekijöihin, joita ovat esimerkiksi tasapaino, jalkojen voimatasot ja jalkinevalinnat, kannattaa kiinnittää huomiota. Jos puutteita on, ne on syytä korjata tai kääntyä ammattilaisen puoleen. Kaatumisten ehkäisy parantaa toimintakykyä ja lisää siten hyvinvointia.
Tehokkain lääke toimintakyvyn laskua ja kaatuilua vastaan on säännöllinen ja monipuolinen liikkuminen. Liikkumisen suositusten mukaan ikääntyneille suositellaan reipasta kestävyysliikuntaa vähintään 2,5 tuntia viikossa, mieluiten päivittäin toteutettuna, sekä lisäksi lihasvoimaa, tasapainoa ja notkeutta parantavaa harjoittelua vähintään kahdesti viikossa.
Uusi kaatumisten ehkäisyn maailmansuositus julkaistiin loppuvuodesta 2022. Suositus on nyt sovitettu suomeksi ja se julkaistaan maanantaina 14.8.2023. Suosituksen keskeiset sisällöt esitellään webinaarissa 21.8.2023 klo 14–15. Ilmoittaudu maksuttomaan webinaariin tästä.
Tutustu kaatumisriskin sähköiseen itsearviointityökaluun.
Lue lisää kodin vaaranpaikoista.
Yli 65-vuotiaiden viikoittainen liikkumisen suositus
Lue koko haastattelu: Tasapaino ja ikääntyminen | Kaatumisen seurauksia vähätellään | Apu Terveys