Liikuntaneuvonnan käytäntöjen kehittäminen neljässä terveyskeskuksessa, työvälineenä käytetään Liikkumisreseptiä. Lue lisää Liikkumisreseptistä.
Liikuntaneuvonnan kehittäminen terveyskeskuksissa
Developing physical activity counseling in primary care
Tulokset
Liikkumisreseptin tunteminen lisääntyi (työntekijäkysely, 39 %; LV 25,5–52,5) ja käyttö yleistyi (työntekijäkysely, 32 %; LV 18,9–45,1 ja kirjanpito, 4 %; LV 2,7–5,3). Suurempi osa työntekijöistä oli sopinut Liikkumisreseptin käytöstä työpaikalla (työntekijäkysely, 32 %; LV 20,3–43,7) ja käyttänyt Liikkumisreseptiä lähetteenä terveyskeskuksen sisällä (kirjanpito, 1 %; LV 0,3–1,7). Terveysliikunnan ja liikuntaneuvonnan osaaminen lisääntyi, mutta ei tilastollisesti merkitsevästi. Kehittämisvastuu jakautui vastuutiimeissä epätasaisesti ja ajan varaaminen kehittämistyölle oli vaikeaa, mikä heijastui kehittämistoimien määrään.
Vaikuttavuus
Päätelmät: Hanke onnistui parhaiten Liikkumisreseptin tuntemisen ja käytön mutta vähäisemmässä määrin terveysliikunnan ja liikuntaneuvonnan osaamisen lisäämisessä. Muiden tavoitteiden saavuttaminen saattaa edellyttää sitoutuneempaa, monipuolisempaa ja pidempikestoisempaa kehittämisotetta. Tulosten käytännön merkitys Tulokset vahvistavat aiempien tutkimusten havaintoja siitä, että olemassa olevien käytänteiden muuttamiseksi tarvitaan pitkäkestoista, suunnitelmallista ja sitoutunutta työotetta, johon tarvitaan yleensä erillistä resursointia. Tämä tulisi ottaa huomioon vastaavanlaisessa terveydenhuollon kehittämistyössä.
Tausta
Suomalaiset liikkuvat terveytensä kannalta liian vähän. Neuvonta on perusterveydenhuollon tärkein liikkumisen edistämisen keino, mutta sen toteuttamisessa on puutteita.
Tavoite
Hankkeen tavoitteena oli lisätä erityisesti lääkäreiden, hoitajien ja fysioterapeuttien 1) terveysliikunnan ja liikuntaneuvonnan osaamista, 2) liikuntaneuvonnan toteuttamista ja sisällön monipuolisuutta, 3) Liikkumisreseptin tuntemista ja käyttöä, 4) sisäistä ja sektorirajat ylittävää liikuntaneuvonnan yhteistyötä ja 5) liikuntaneuvonnan kirjaamista potilastietojärjestelmään.
Asetelma
Aineisto kerättiin neljästä pirkanmaalaisesta terveyskeskuksesta. Kukin nimesi vastuutiimin puoli vuotta kestäneelle kehittämistyölle. Tutkijaryhmä tuki tiimejä neljällä tutortapaamisella. Tavoitteiden toteutumista arvioitiin 19 tulosmuuttujan alku- ja lopputilanteen välisillä eroilla prosenttiyksiköissä ja niiden 95 prosentin luottamusväleinä (LV). Mittareina käytettiin työntekijäkyselyä (N=75 alussa ja 80 lopussa), työtekijöiden kirjanpitoa potilaskäynneistä (N=1008 ja 1000), potilaskyselyä (N=441 ja 431) ja yhteistyötoimijoiden puhelinhaastatteluja (N=48 ja 28). Prosessia arvioitiin kehittämisvastuun ja -toimien toteutumisella vastuutiimin ja tutorin muistioiden avulla.
Vastaava tutkija
Minna Aittasalo
Tutkijaryhmä
Erja Toropainen, Minna Aittasalo, Katriina Kukkonen-Harjula, Marjo Rinne ja Tommi Vasankari
Rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö
Alkamisvuosi
2010
Päättymisvuosi:
2013
Eettisen toimikunnan käsittely
Tampereen alueen ihmistieteiden eettinen toimikunta 22.11.2010
Julkaisut
Liikuntaneuvonta perusterveydenhuollossa: kirjallisuuskatsaus
Liikkumisresepti toimii yhteistyöllä
Liikkumisresepti parantamaan neuvonnan laatua ja edistämään yhteistyötä perusterveydenhuollossa
Paikallinen yhteistyö terveysliikunnan kehittämiseksi.
Liikkumisresepti kehittämään liikuntaneuvontaa
Aikuisten liikuntaneuvonta terveydenhuollossa – yhteistyön kehittäminen Kaukajärven terveysasemalla
Liikkumisresepti käyttöön: liikuntaneuvonta yhteiseksi asiaksi
Liikuntaneuvonnan kehittäminen neljässä terveyskeskuksessa
Liikuntaneuvonta terveyskeskuksen vastaanotoilla
Liikuntaneuvonnan kehittäminen terveyskeskuksissa
Developing physical activity counselling in primary care through participatory action approach