Hyppää sisältöön

Naantalin liikkuva koulu

Liikkuva koulu -toimenpiteiden vaikutukset naantalilaisten koululaisten liikkumiseen.

Tausta

Yhteistyöhankkeen koordinoinnista ja käytännön toteutuksesta vastaa Naantalin kaupungin liikuntatoimi. UKK-instituutti vastaa hankkeen tutkimuksellisesta osuudesta.

Tavoite

Hankkeen tavoitteena on selvittää Naantalissa toteutettujen Liikkuva koulu -toimenpiteiden vaikutuksia oppilaiden fyysiseen aktiivisuuteen, koettuun terveyteen, kehon koostumukseen ja fyysiseen kuntoon.

Asetelma

Hankkeen kohderyhmänä olivat kaikki naantalilaiset ja maskulaiset oppilaat, jotka vuoden 2013 alussa olivat 1.-7. luokalla. Naantalissa hankkeeseen osallistui 732 oppilasta ja Maskussa 297 oppilasta. Hankkeen aikana seurataan samojen oppilaiden liikkumisessa, paikallaanolossa ja kunnossa tapahtuneita muutoksia. Oppilaat osallistuvat hankkeen mittauksiin Naantalissa vuosina 2013, 2014 ja 2015 ja Maskussa vuosina 2013 ja 2014. Mittaukset toteutetaan vuosittain samaan aikaan lukuvuodesta. Kyselyllä selvitetään oppilaiden vapaa-ajan liikuntaa, koulumatkaliikuntaa, välitunneilla liikkumista, ruutuaikaa ja koettua terveyttä. Liikkumista ja paikallaanoloa mitataan liikemittarilla (Hookie AM20) kunakin mittausvuonna seitsemän päivän ajan. Kehonkoostumus mitataan bioimpedanssi-laitteella (InBody 720) vuosina 2013 ja 2014. Nuorimpien oppilaiden (1.-3. luokka) fyysistä kuntoa mitataan KTK-testistöllä (Kiphard & Schilling, 2007) ja 4. luokkalaisten ja tätä vanhempien kuntoa Move-testistöllä (www.edu.fi/move).

Vastaava tutkija

Tommi Vasankari

Tutkijaryhmä

Tommi Vasankari, Pauliina Husu, Henri Vähä-Ypyä

Yhteistyössä

UKK-instituutti, Naantalin kaupunki, Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry. Ohjausryhmä: Naantalin kaupunki: Maija Puolakanaho, Tellervo Hannula-Lehtinen, Tiina Koppanen; Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry: Karita Toivonen, Jukka Läärä; UKK-instituutti: Tommi Vasankari, Pauliina Husu

Rahoitus

Opetus- ja kulttuuriministeriö

Alkamisvuosi

2013

Eettisen toimikunnan käsittely

Tampereen seudun ihmistieteiden eettinen toimikunta

Julkaisut

Objectively measured sedentary behavior and physical activity of Finnish 7- to 14-year-old children

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan