Hyppää sisältöön

Vaikuttavuuskeskus hyvinvointialueiden tukena

Vaikuttavuuskeskus tukee kaikkia hyvinvointialueita vaikuttavuuden edistämisessä. Keskuksen päämääränä on koota yhteen tietoa kansallisesta vaikuttavuudesta ja osaamisesta.

Sosiaali- ja terveysalan vaikuttavuuskeskus kokoaa yhteen eri puolilla Suomea karttuvan vaikuttavuustiedon ja -osaamisen. Olennaista on tuoda potilaiden ja asiakkaiden elämänlaatua parantava vaikuttavuusajattelu kaikkiin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin sekä konkreettisesti tukea hyvinvointialueiden toimijoita vaikuttavuutta lisäävien toimintamallien löytämisessä ja käyttöönotossa.

Valmistelusta pysyvään verkostoon

Vaikuttavuuskeskuksen valmistelua koordinoi Pirkanmaan hyvinvointialue. Valmistelutyöryhmään kuuluvat myös Pohjois-Savon, Pohjois-Pohjanmaan ja Varsinais-Suomen yliopistolliset hyvinvointialueet ja Helsingin yliopistollinen sairaala HUS. Näiden lisäksi kehittämistyötä tehdään tiiviissä yhteistyössä STM:n, THL:n sekä yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa.

Valmistelu on osa STM:n johtamaa vaikuttavuuden edistämisen kansallista kokonaisuutta. Kansallisen vaikuttavuuskeskuksen valmistelu pohjautuu Vaikuttavuuden vuosikymmentä rakentamassa -selvitykseen, joka toteutettiin keväällä 2021 Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan ja Itä-Suomen yliopiston Vaikuttavuuden talon yhteistyönä.

Vaikuttavuuskeskusta valmistellaan EU:n Kestävän kasvun ohjelman RRP-rahoitteisessa hankkeessa. Tämän jälkeen on tarkoitus, että vaikuttavuuskeskuksesta tulee pysyvä verkosto.

Hyvinvointia ja terveyttä edistävän toiminnan vaikuttavuutta viidellä osa-alueella

Vaikuttavuuskeskuksen valmistelussa kiinnitetään erityistä huomioita sosiaalihuollon sekä hyvinvointia ja terveyttä edistävän toiminnan vaikuttavuuden edistämiseen. Avustusehtojen mukaisesti valmistelun resursseista 50 % kohdennetaan näihin kahteen osa-alueeseen.

Valmistelua toteutetaan hyväksytyn hankesuunnitelman mukaisesti. Suunnitelmassa on viisi osa-aluetta, joihin käytännön toimia kohdennetaan. Osa-alueet ovat:

  1. Rakenteiden vahvistaminen ja sidosryhmäyhteistyön tiivistäminen
  2. Hyvinvointialueiden keskinäisen yhteistyön vahvistaminen
  3. Vaikuttavuusymmärryksen lisääminen hyvinvointialueilla
  4. Vaikuttavien menetelmien käyttöönoton tukeminen
  5. Vaikuttavuuden osoittamisen ja hyödyntämisen tukeminen hyvinvointialueilla

Tietopyynnöt, verkostot ja webinaarit hyvinvointialueiden apuna

Vaikuttavuuskeskus tukee hyvinvointialueita mm. Vaikuttavuusvirittäjät-toimintamallilla. Hyvinvointialueen työntekijä voi lähettää vaikuttavuuteen liittyvän tietopyynnön, johon Vaikuttavuuskeskus kokoaa vastauksen hyödyntäen teemaan liittyviä asiantuntijoita ja olemassa olevaa tutkimustietoa. Reilussa puolessa vuodessa on vastattu jo lähes 50 tietopyyntöön.

Syksyllä 2024 käynnistyi Käyttöönoton kirittäjät -pilotti, jossa yhdessä hyvinvointialueiden kanssa luodaan malli vaikuttavien toimintamallien, mittareiden tai työtapojen käyttöönottoon ja juurruttamiseen. Mallia pilotoidaan kolmella käytännön esimerkillä, joihin oli avoin haku hyvinvointialueille kesällä 2024.

Lisäksi Vaikuttavuuskeskus ylläpitää teemoittaisia, toiminnan vaikuttavuutta tarkastelevia YTA-aluekohtaisia verkostoja, toteuttaa vaikuttavuuteen liittyviä webinaareja ja kokoaa vaikuttavuuteen liittyvää tutkimustietoa verkkosivuille (vaikuttavuuskeskus.fi) ja LinkedIn-kanavalle.

Teksti:
Antti Pelto-Huikko
tietojohtamisen asiantuntija
Pirkanmaan hyvinvointialue
RRP-hanke, kansallinen vaikuttavuuskeskus
antti.pelto-huikko(a)pirha.fi

Vaikuttavuuskeskus on edustettuna UKK-instituutin koordinoimassa elintapaohjauksen kehittäjäverkostossa. Verkoston koordinointi on osa STM:n rahoittamaa UKK-instituutin toimintaa.

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan