Hyppää sisältöön

Päiväunilla lisää suorituskykyä ja palautumista univajeesta kärsiville urheilijoille

TUTKITTUA TIETOA MAAILMALTA 

Päiväunilla on myönteinen vaikutus urheilijan palautumiseen ja suorituskykyyn. Päiväunien hyödyt tulevat esiin etenkin kroonisesta univajeesta kärsivillä urheilijoilla, selviää keväällä julkaistusta yhteenvetotutkimuksesta.  

Keskeiset tulokset

Useimmissa tutkimuksissa päiväunilla havaittiin olevan lyhytkestoisia suorituskykyä parantavia vaikutuksia. Vaikutuksia havaittiin etenkin yleiseen suorituskykyyn, kestävyyssuoritukseen sekä lajispesifeihin taitoihin. Vain yhdessä tutkimuksessa havaittiin päiväunilla olevan kielteinen vaikutus nopeutta vaativaan suoritukseen. Päiväunien havaittiin lisäksi parantavan reaktioaikaa, tarkkaavaisuutta ja lyhytkestoista muistia.

Erityisen hyödylliset päiväunet olivat univajeesta kärsivillä urheilijoilla, joilla havaittiin selkeää hyötyä sekä fyysiseen että kognitiiviseen suorituskykyyn urheilulajista riippumatta.

Tutkimuksen tausta, tavoitteet ja menetelmät

Riittävä uni on välttämätöntä hyvän suorituskyvyn, yleisen terveyden ja palautumisen kannalta. Terveille aikuisille suositellaan yleisesti 7 tunnin yöunia. Urheilijoille riittävä unimäärä on usein tätä enemmän. Tutkimusten mukaan urheilija tarvitsee 9–10 tuntia unta vuorokaudessa optimaalisen suorituskyvyn saavuttamiseksi. Vaikka unen hyödyt urheilijalle tiedetään, univaikeudet ovat yleistä urheilijoilla. Aikaiset aamutreenit tai myöhäiset iltatreenit, kova fyysinen rasitus, matkustaminen ja stressi voivat aiheuttaa kroonista univajetta urheilijalle.

Tämän useita tutkimuksia koonneen systemaattisen katsauksen tarkoituksena oli selvittää päiväunien vaikutuksia fyysiseen ja kognitiiviseen suorituskykyyn urheilijoilla. Katsaukseen otettiin mukaan 18 alkuperäistutkimusta. Mukaan otetut tutkimukset oli tehty vuosina 2007–2020. Seitsemän tutkimusta oli tehty Tunisiassa, kolme Japanissa, kolme Isossa-Britanniassa sekä yhdet Saksassa, Ranskassa, Singaporessa, Ruotsissa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.

Tutkimuksen arviointia

Tutkimuksia, joissa unta olisi mitattu objektiivisilla menetelmillä on tehty vain vähän. Tästä syystä tuloksiin tulee suhtautua varauksella. Aiheesta tarvitaan lisää tutkimusta, joissa unta mitataan objektiivisesti, laajaa unitutkimusta (unipolygrafia) käyttäen.

Katsauksessa suositeltiin pidempiä, 90 minuutin kestoisia päiväunia erityisesti kroonisesta univajeesta kärsiville urheilijoille. Asiantuntijoiden mukaan pitkät päiväunet saattavat kuitenkin sekoittaa unirytmiä ja aiheuttaa väsymyksen tunnetta. Yleisemmin urheilijoille suositellaankin lyhyempiä, alle 30 minuutin päiväunia, jotta päiväunet eivät vaikuttaisi yöuneen ja nukahtamiseen illalla.

Riittävä unimäärä on välttämätöntä optimaalisen suorituskyvyn ja palautumisen saavuttamiseksi. Suurin osa unesta tulisi sijoittua yöaikaan. Unen määrän lisäksi unen laadulla on suuri merkitys.  

Tutkimusartikkelin tiedot 

Souabni M, Hammouda O, Romdhani M, Trabelsi K, Ammar A, Driss T. Benefits of Daytime Napping Opportunity on Physical and Cognitive Performances in Physically Active Participants: A Systematic Review. Sports Med. 2021;51(10):2115–2146.

Referoija 

TtT, tutkimus- ja kehittämisjohtaja Mari Leppänen, Tampereen urheilulääkäriasema, UKK-instituutti 

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan