Hyppää sisältöön

Liikkumiseen liittyvä pelko yhteydessä selkäpotilaiden harjoitteluaktiivisuuteen

Tiedote 6.5.2020 

Kuusi kuukautta kestänyt pilatestyyppinen harjoitusohjelma vähensi selkäkipuisen hoitohenkilöstön liikkumiseen ja työhön liittyviä pelko- ja välttämisuskomuksia. Uskomusten on havaittu olevan yhteydessä selkäkivun pitkittymiseen. 

– Ryhmässä, joka harjoitteli kerran viikossa tai enemmän, pelko- ja välttämisuskomukset vähenivät selvästi enemmän kuin vähemmän harjoitelleilla ja harjoittelemattomilla, kertoo tamperelaisen NURSE-tutkimuksen tutkija Annika Taulaniemi UKK-instituutista. 

Liikkumiseen liittyvä pelko, matala koulutustaso ja vuorotyö olivat tutkimuksessa yhteydessä matalampaan harjoitteluaktiivisuuteen. Alkutilanteen alhaisella lihasvoimalla ja kestävyyskunnolla oli myös yhteys vähäiseen harjoitteluun. 

– Selkäpotilaiden harjoitteluaktiivisuus on osoittautunut useissa tutkimuksissa paljon tavoiteltua matalammaksi, jolloin liikunnan positiiviset vaikutukset eivät toteudu, Taulaniemi toteaa. 

Kipua helpottava liike kuntoutuksen keskiöön 

Sopiva liikuntaharjoittelu on paras keino vähentää epäspesifejä selkäkipuja ja niiden uusiutumista. Pelko voi kuitenkin estää selälle hyödyllisen liikkumisen ja harjoittelun toteutumisen. 

– Sekä tutkimuksissa että käytännön kuntoutustyössä pitäisi kiinnittää paljon huomiota liikkumiseen liittyvään pelkoon, Taulaniemi korostaa. 

– Rauhallinen ja tarkka, oman hengityksen tahtiin toteutuva harjoittelu voi antaa kokemuksen kivuttomasta, miellyttävästä ja kipua helpottavasta liikkeestä, mikä osaltaan voi vähentää liikkumiseen liittyvää pelkoa. 

Lisätietoa NURSE-tutkimuksesta 

UKK-instituutin NURSE-tutkimuksessa selvitettiin lihaskuntoharjoittelun ja/tai selkäneuvonnan vaikutuksia hoitohenkilöstön selkäkipuun ja muihin siihen liittyviin ongelmiin. Tutkittavat, 219 naista, työskentelivät fyysisesti raskaissa tehtävissä Tampereen kaupungin terveystoimessa ja yliopistollisessa sairaalassa, ja heillä oli ollut selkäkipuja alle 6 kuukautta. 

Aiemmin raportoitiin, että selkäkivun voimakkuus väheni merkittävästi enemmän niillä selkäkipua potevilla naishoitajilla, jotka harjoittelivat vähintään kerran viikossa selän asennon hallintaan tähtäävässä, sovelletussa pilatestyyppisessä harjoitusohjelmassa kuin harjoittelemattomilla sekä niillä, jotka harjoittelivat vähemmän. 

Nyt julkaistussa tutkimusartikkelissa selvitettiin harjoitteluaktiivisuuteen vaikuttaneita syitä sekä sitä, miten pilatestyyppinen harjoittelu vaikutti selkäkipuja potevan hoitohenkilöstön pelko- ja välttämisuskomuksiin. Tutkimus toteutettiin yhteistyössä Tampereen yliopistollisen sairaalan kanssa. 

Alkuperäisjulkaisu 

Taulaniemi A, Kankaanpää M, Rinne M, Tokola K, Parkkari J, Suni JH. Fear-avoidance beliefs are associated with exercise adherence: secondary analysis of a randomised controlled trial (RCT) among female healthcare workers with recurrent low back pain. BMC Sports Sci Med Rehabil 2020;12:28. doi:10.1186/s13102-020-00177-w. 

Haastattelupyynnöt 

UKK-instituutti, väitöskirjatutkija Annika Taulaniemi, 050 434 4532, annika.taulaniemi(a)ukkinstituutti.fi 

TULE-ystävällinen joogapilates -ohjaajakoulutus 

UKK-instituutti on järjestämässä syksyn 2020 ja talven 2021 aikana TULE-ystävällisen joogapilateksen ohjaajakoulutuksen. Koulutuksessa hyödynnetään NURSE-tutkimuksen tutkittua tietoa. 

Lue lisää koulutuksesta

Naishoitajien selkäkipujen ehkäisytutkimus 

Prevention of Chronic Low Back Pain in Female Nurses (NURSE-RCT) 

Lihaskuntoharjoittelun ja neuvonnan vaikuttavuus ja kustannustehokkuus epäspesifin selkäkivun voimakkuuteen ja uusiutumiseen, alaselän liikehallinnan häiriöihin ja välttämiskäyttäytymiseen naishoitajille (NURSE-RCT). 

Lue tutkimus 

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan