Hyppää sisältöön

Korkeatasoinen tieteellinen työ noteerataan lopulta

Tieteessä voi saada hetkellistä menestystä julkaisemalla tieteellisen artikkelin arvostetussa lehdessä, minkä seurauksena myös muiden tutkijoiden ja median kiinnostus herää. Korkeatasoiset julkaisut ovat perusedellytys myöhemmälle tieteelliselle menestykselle. Menestystä, tai paremminkin tunnustusta, voi saada pitkäjänteisen, vuosikymmeniä kestäneen tieteellisen työn seurauksena, mikä kertoo siitä, että oikeita asioita on tehty oikeaan aikaan oikealla tavalla.

UKK-instituutissa aloitettiin 80- ja 90-lukujen taitteessa uusi tutkimusohjelma, jonka tavoitteena oli selvittää liikunnan vaikutuksia luustoon laadukkaissa tutkimusasetelmissa moderneja tutkimusmenetelmiä käyttäen. Osteoporoosi oli tuolloin varsin kuuma aihe.

Uusimpia tutkimusmenetelmiä hyödyntävä varsin neitseellinen tutkimusalue tarjosi siten loistavan lähtöasetelman saavuttaa tieteellistä menestystä. Tutkimusohjelma laajeni pian pelkästä luuliikunnan tutkimisesta myös kaatumisten sekä kaatumisvammojen ehkäisyyn sekä toimintakyvyn ylläpitämiseen ikäihmisillä. Myös yhteistyötä tehtiin paljon.

Täsmällisiä lukuja on vaikea arvioida, mutta noin 30 vuoden aikana väitöskirjoja tehtiin pääsääntöisesti liikuntatieteen, liikuntalääketieteen ja lääketieteen aloilta yhteensä ainakin parikymmentä. Kansainvälisiä vertaisarvioituja tieteellisiä artikkeleita julkaistiin joitakin satoja, joista osa lääketieteen huippulehdissä. Osa havainnoista oli uraauurtavia ja ne vaikuttivat tulevan tutkimuksen suuntaan yleisesti. Tämä näkyi suurina viittausten määrinä myöhempinä vuosina.

Tunnustuksen saaminen, jos sitä ylipäätänsä on tulossa, kestää kauan – parempi puhua vuosisadan neljänneksistä kuin vuosien kvartaaleista. Vuonna 2022 ilmestyneen osteoporoosin kuntoutusta tarkastelleen kansainvälisen bibliografisen analyysin mukaan kymmenen eniten julkaisseen tutkijan joukossa oli peräti viisi UKK-instituutin tutkijaa (Ari Heinonen, Pekka Kannus, Pekka Oja, Harri Sievänen ja Ilkka Vuori).

Noin 30 miljoonan tutkijan ja yli 200 miljoonan julkaisun tietoihin perustuvan, jatkuvasti päivittyvän amerikkalaisen ScholarGPS®:n kansainvälisen tietokannan mukaan UKK-instituutin alkuperäisen luututkimusryhmän tutkijoista kaksi kuuluu oman erityisalansa kymmenen huippututkijan joukkoon: tutkimusjohtaja Harri Sievänen luuntiheysmittauksen sijalla 6 ja entinen ylilääkäri Pekka Kannus liikuntalääketieteen sijalla 1. Vaikka yksilöt nousevat esiin, niin tieteellisen menestyksen takana on aina korkeasti motivoitunut, toisiaan tukeva utelias tiimi, jota ohjaa ensisijaisesti tiedon jano – ei rahan.

Harri Sievänen, tutkimusjohtaja, UKK-instituutti

Kuva: UKK-instituutti / Anssi Mäkinen

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan