Hyppää sisältöön

Istumisen vähentäminen voi ehkäistä selkäkivun pahenemista 

TUTKITTUA TIETOA SUOMESTA

Selkäkipu on yksi yleisimmistä syistä toimintakyvyn heikkenemiselle ja työkyvyttömyydelle. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että fyysinen aktiivisuus voi vähentää selkäkipuja, mutta istuen vietetty aika on harvoin ollut keskeisenä tutkimuksen kohteena. Valtakunnallisen PET-keskuksen ja UKK-instituutin toteuttamassa uudessa tutkimuksessa havaittiin, että päivittäinen istumisen vähentäminen esti selkäkivun voimistumista puolen vuoden aikana.  

Tutkimuksessa selvitettiin, voiko päivittäisen istumisen vähentäminen ehkäistä tai lievittää selkäkipua paljon istuvilla ylipainoisilla tai lihavilla aikuisilla. Tutkimukseen osallistui 64 ylipainoista tai lihavaa aikuista, joilla oli metabolinen oireyhtymä. Heidät jaettiin kahteen ryhmään: interventioryhmään, joiden tavoitteena oli vähentää istumista tunnilla päivässä, ja kontrolliryhmään, joka jatkoi tavalliseen tapaan.  

– Interventioryhmäläiset pystyivät seuraamaan päivittäistä istumistaan, liikkumistaan ja untaan UKK-instituutin ExSed-liikemittarin ja siihen liitetyn älypuhelinsovelluksen avulla. Osallistujat käyttivät liikemittaria ja sovellusta puolen vuoden ajan, kertoo laboratorioinsinööri Henri Vähä-Ypyä UKK-instituutista. 

– Tutkittavina oli varsin tavallisia ihmisiä, jotka kuitenkin istuivat runsaasti, liikkuivat vähän ja joille oli kertynyt ylimääräistä painoa. Nämä tekijät lisäävät riskiä sydän- ja verisuonitautien lisäksi myös selkäkivulle, taustoittaa tutkimusta tehnyt väitöskirjatutkija ja fysioterapeutti Jooa Norha

Tulokset

Interventioryhmäläiset onnistuivat vähentämään istumista keskimäärin 40 minuutilla päivässä puolen vuoden tutkimuksen aikana ja heillä selkäkivun intensiteetti pysyi ennallaan. Sen sijaan kontrolliryhmässä selkäkivun intensiteetti lisääntyi merkittävästi.  

Selkäkivun taustat 

Tutkimuksessa selvitettiin myös potentiaalisia mekanismeja selkäkivun ehkäisyn taustalla. 

– Emme kuitenkaan havainneet, että selkäkivun muutokset olisivat yhteydessä muutoksiin alaselän lihaksiston rasvoittumisessa tai sokeriaineenvaihdunnassa, Norha kertoo. 

Selkäkivusta kärsivien henkilöiden selkälihasten on todettu olevan rasvoittuneempia ja niiden insuliiniherkkyyden olevan heikentynyt. Selkälihasten mittaamiseen käytettiin magneettikuvausta ja radioaktiiviseen merkkiaineeseen perustuvaa PET-kuvausta. Lihasten koostumuksen tai aineenvaihdunnan muutoksilla ei kuitenkaan havaittu yhteyttä selkäkivun muutoksiin tässä tutkimuksessa.  

– Jos tunnistaa, että itsellä on taipumusta selkäkivulle tai runsas istuminen huolettaa selän kannalta, voi pohtia, pystyisikö istumisen määrää vähentämään esimerkiksi töissä tai vapaa-ajalla. On kuitenkin hyvä huomata, että liikkuminen, kuten kävely tai reippaampi liikunta, on todennäköisesti pelkkää seisomista parempi vaihtoehto, huomauttaa Norha. 

Tutkijat muistuttavatkin siitä, että asennon vaihtelu on selän terveyden kannalta tärkeämpää kuin vain yhden hyvän asennon etsiminen. 

Tutkimus on julkaistu vertaisarvioidussa BMJ Open -tiedelehdessä 29.9.2024 ja se on avoimesti luettavissa verkossa: https://doi.org/10.1136/bmjopen-2024-084305 

Lähde: 

Lähde: Turun yliopiston tiedote 4.10.2024: https://www.utu.fi/fi/ajankohtaista/mediatiedote/istumisen-vahentaminen-voi-ehkaista-selkakipua

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan