TUTKITTUA TIETOA MAAILMALTA
Hyvä kestävyyskunto on yhteydessä matalampaan pitkäaikaissairauksien sekä ennenaikaisen kuoleman riskiin. Eniten eroa todettiin heikkokuntoisten ja hyväkuntoisten välillä, mutta vähäisemmälläkin kestävyyskunnon parannuksella on merkitystä. Tämä selvisi katsausartikkelissa, johon valikoituneissa systemaattisissa katsauksissa ja meta-analyyseissä oli mukana yli 20 miljoonaa aikuista.
Tutkimuksessa mukana sekä terveitä että pitkäaikaissairaita aikuisia
Yleiskatsaukseen valittiin mukaan 26 systemaattista katsausta ja meta-analyysiä, jotka perustuivat 199:aan kohorttitutkimukseen, joissa tutkittiin kestävyyskunnon yhteyttä sairastuvuuteen ja kuolleisuuteen. Tutkimuksissa, joihin katsaukset perustuivat, oli mukana yhteensä yli 20,9 miljoonaa aikuista.
Osa tutkittavista oli terveitä ja osalla oli diagnosoitu jokin pitkäaikaissairaus, kuten syöpä, keuhko-, munuais-, tai sydän- ja verenkiertoelimistön sairaus.
Terveillä henkilöillä selvitettiin kestävyyskunnon yhteyttä eri sairauksien kuten sydän- tai verisuonisairauksien, masennuksen, syövän, 2-tyypin diabeteksen ilmaantuvuuteen sekä kuolleisuuteen.
Katsausten laadussa oli merkittävää vaihtelua. Lisää kohdennettua ja laadukasta tutkimusta aiheesta tarvitaan, erityisesti naisilla ja tietyillä potilasryhmillä.
Kestävyyskunto ennustaa sairastumista ja kuolleisuutta aikuisilla
Kardiorespiratorinen kunto eli kestävyyskunto kertoo elimistön kyvystä kuljettaa ja käyttää happea kehon liikuttamiseen. Se on vahvasti yhteydessä matalampaan riskiin saada jokin pitkäaikaissairaus tai kuolla ennenaikaisesti. Heikko kestävyyskunto laskee myös ennustetta henkilöillä, joilla on pitkäaikainen sairaus.
Suurin ero nähtiin heikko- ja hyväkuntoisten henkilöiden välillä, mutta jo yhden MET:n eli lepoaineenvaihdunnan kerrannaisen verran parempi kestävyyskunto vähensi sairastavuutta ja kuolleisuutta.
Heikkokuntoisten henkilöiden tunnistaminen auttaisi liikuntaneuvonnan kohdentamisessa
Tutkijat totesivat, että koska kestävyyskunnon merkitys terveenä pysymisen ja pitkäaikaissairaiden henkilöiden ennusteen kannalta on niin suuri, olisi kestävyyskuntoa hyvä tutkia terveydenhuollossa osana potilaan sairastumisriskin arviointia. Näin voitaisiin paremmin tunnistaa heikkokuntoiset potilaat ja kohdentaa heille yksilöllistä liikuntaneuvontaa.
Kestävyyskunnon tutkimisesta ja tulosten tulkinnasta tarvittaisiin erilaisille potilasryhmille kohdennettuja suosituksia.
Alkuperäisjulkaisu:
Lang JJ, Prince SA, Merucci K, Cadenas-Sanchez C, Chaput JP, Fraser BJ, Manyanga T, McGrath R, Ortega FB, Singh B, Tomkinson GR. Cardiorespiratory fitness is a strong and consistent predictor of morbidity and mortality among adults: an overview of meta-analyses representing over 20.9 million observations from 199 unique cohort studies. British Journal of Sports Medicine 2024;58:556–566. doi: 10.1136/bjsports-2023-107849
Kirjoittaja: ylilääkäri Kerttu Toivo Tampereen urheilulääkäriasema/UKK-instituutti
Kuva: Canva