Hyppää sisältöön

Elintapaohjauksen kirjaukset tärkeä osa potilaan hoitotietoja

Etelä-Pohjanmaalla löydettiin ratkaisu hyvällä yhteistyöllä alle puolessa vuodessa. 

Liikunnan aluejärjestön Pohjanmaan Liikunnan ja Urheilun liikuntaneuvoja Maija Kuoppala antaa elintapaohjausta potilaalle Lappajärvellä. Tapaamisen yhteydessä Kuoppala myös kirjaa asiat, kuten liikkumisen, ruokarytmin ja unen määrän, aivan kuten lääkäri kirjaisi sairauksista vastaanoton yhteydessä. Elintapaohjauksen tiedot ovat käytössä potilaan hoidon yhteydessä jatkossakin. VESOTE-hankkeen myötä elintapaohjausta tarjotaan koko sairaanhoitopiirin alueella. 
– Olennaiset tiedot elintavoista kirjataan ylös, samoin joitakin mittaustuloksia kuten puristusvoima ja vyötärönympärys. Elintapatiedoista tulee samalla osa potilaan terveydenhoitohistoriaa, kiteyttää Kuoppala. 

Potilastietojärjestelmien käyttöoikeudet ovat tarkoin rajattuja, samoin ovat sinne kirjattavat tiedot. 
– Ei ole ensimmäinen kerta, kun asiaa on ratkottu, mutta juuri vastaavanlaisia sopimuksia sairaanhoitopiirin ja liikunnan aluejärjestön kesken ei ole. Teimme perusteellisen taustatyön ja konsultoimme asiassa THL:n asiantuntijoita sekä lainoppineita, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin VESOTE-aluekoordinaattori Juha Vuorijärvi kertoo. 
– Kun sitten kokoonnuimme useiden ammattilaisten kanssa yhden pöydän ääreen, löysimme yhteisen tahtotilan ja sopimus laadittiin, hän jatkaa. 

Lisäksi laadittiin vielä erillinen sopimus kunkin kunnan potilastietojärjestelmän rekisterinpitäjän kanssa. Effica-potilastietojärjestelmään on tehty erillinen Liikun-välilehti, johon elintapaohjauksen kirjaukset tehdään. 
– Tämä hankeajan yhteistyösopimus palvelee tulevaa sote-integraatiota, koska tulevaisuudessa palveluntarjoajia voi olla eri tahoilta. Nyt pääsemme tätäkin kokeilemaan käytännössä. Taustatietoa ja sopimuspohjia voi mallintaa muualla maassa, Vuorijärvi toteaa. 

Kuoppalan mukaan nyt elintapaohjauksessa potilaan tietoturva on parempi. Yhteistyösopimuksella taataan, että elintapaohjauksen tieto saadaan sekä lähettävälle taholle, esimerkiksi lääkärille tai terveydenhoitajalle, että elintapaohjaajalle. Informaatio palvelee molempiin suuntiin. 
– Elintapaohjauksen tiedot ovat nyt siellä missä niiden kuuluukin olla. Ne eivät ole tallennettuna minun koneelle tai mihinkään paperille. Pystymme myös keräämään järjestelmästä tiedot ryhmätasolla ja arvioimaan toimenpiteiden vaikutuksia laajemmin, Kuoppala pohtii. 

Lisätiedot 
EPSHP, VESOTE-hankkeen aluekoordinaattori, Juha Vuorijärvi, juha.vuorijarvi(a)epshp.fi 
PLU, liikuntaneuvoja, Maija Kuoppala, maija.kuoppala(a)plu.fi 

www.ephsp.fi/vesote 

VESOTE 

UKK-instituutin hallinnoima VESOTE-hanke vahvistaa ja kehittää sosiaali- ja terveydenhuollossa vaikuttavaa ja tavoitteellista elintapaohjausta. Hankkeen kehittämistoimet painottavat liikkumista, ravitsemusta ja unta. 

VESOTE-hanke

13.12.2017 

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan