TUTKITTUA TIETOA MAAILMALTA
Tulokset pähkinänkuoressa
Sydän- ja verisuonitautien ehkäisyohjelmaan osallistuneilla oli kahdenkymmenen vuoden jälkeen 12 % pienempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, 21 % pienempi riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin ja 17 % pienempi riski kuolla muutoin ennenaikaisesti vertailuryhmään nähden. Kirjoittajat arvioivat, että kahden vuosikymmenen aikana ohjelma ehkäisi tai viivästytti 175 ennenaikaista kuolemaa.
Tutkimuksen tausta, tavoitteet ja menetelmät
Sollentunan terveyspalveluissa Ruotsissa toteutettiin 22 vuotta sitten sydän- ja verisuonitautien ehkäisyohjelma, jonka avulla pyrittiin edistämään riskiryhmään kuuluvien liikkumista ja muita terveellisiä elintapoja. Liikkumisen edistämiskeinona oli ruotsalaistyyppinen liikkumisresepti. Osallistujille oli myös tarjolla ryhmäneuvontaa ja -luentoja painonpudotuksesta, tupakoinnin lopettamisesta ja stressin hallinnasta.
Tutkimuksessa verrattiin yli 5 700 elintapaohjaukseen osallistuneen henkilön sydän- ja verisuonitauteihin sairastumista ja kuolleisuutta suhteessa Tukholman alueelta poimittuun vastaavaan riskiväestöön, joka ei ollut osallistunut ohjaukseen. Näiden yli 34 000 henkilön sairastumis- ja kuolleisuustiedot poimittiin kansallisista rekistereistä.
Referoijan huomiot
Tutkimuksen vahvuuksia
- rekisteritietojen monipuolinen käyttö
- vertailuryhmän käyttäminen ja samankaltaistaminen
- suurehko tutkimusjoukko
- pitkä seuranta-aika
- elintapaohjaus osa terveydenhuollon toimintaa
Tutkimuksen heikkouksia
- elintapaohjaukseen osallistujat olivat osin valikoituneita
- satunnaistettu vertailuryhmä puuttui
- ei tietoa tutkimusjoukon elintavoista seuranta-aikana
- tulosten yleistettävyys epävarmaa: tutkimus toteutui yhdessä kunnassa ja tietynlaisessa terveydenhuoltojärjestelmässä
- elintapaohjaus edellytti paljon resursseja
- kustannussäästöjä ei ollut laskettu
Maa, jossa tutkimus tehtiin
Ruotsi
Tutkimusartikkelin tiedot
Journath G, Hammar N, Linnersjö A et al. A Swedish primary healthcare prevention programme focusing on promotion of physical activity and a healthy lifestyle reduced cardiovascular events and mortality: 22-year follow-up of 5761 study participants and a reference group, Br J Sports Med 2020;54:1294-1299. https://bjsm.bmj.com/content/54/21/1294.
Referoija
Dosentti, TtT, ft, erikoistutkija Minna Aittasalo, UKK-instituutti