Hyppää sisältöön

Soveltavan liikkumisen suositukset huomioivat monenlaisia liikkujia

Oman toimintakyvyn huomioiminen korostuu soveltaen liikkuville aikuisille suunnatuissa uudistetuissa suosituksissa. 

UKK-instituutti on julkaissut uudet soveltavan liikkumisen suositukset. Soveltavan liikkumisen suositukset on suunnattu erityisesti terveytensä kannalta liian vähän liikkuville, joilla on toimintakyvyn rajoitteita tai he käyttävät liikkumisessa apuvälineitä kuten kävelykeppiä, rollaattoria tai pyörätuolia. 

Kuten aikuisten ja ikäihmisten uusissa liikkumissuosituksissa, myös soveltavan liikkumisen suosituksissa korostuu liikkumisen määrän lisäksi paikallaan olon tauottaminen ja riittävä uni. Liikkuminen voidaan toteuttaa lyhyissä pätkissä aikaisemman suosituksen 10 minuutin minimimäärän sijaan. 

– Tutkimuksissa on todettu, että erityisesti vähän liikkuvilla jo kevyemmällä liikuskelulla saadaan terveyshyötyjä, toteaa suunnittelija Annika Taulaniemi UKK-instituutista. 
– Lyhyemmissä pätkissä tehty liikkuminen voi olla merkityksellistä juuri soveltavan suosituksen kohderyhmille. 

Soveltavan liikkumisen suosituksia on kolme 

  • aikuisille, joilla on toimintakyvyn alenemista sairauden tai vamman vuoksi jonkin verran 
  • aikuisille, jotka kävelevät apuvälinettä käyttäen 
  • aikuisille, jotka liikkuvat pyörätuolilla. 

Liikkumissuosituksissa sydämen sykettä kohottavaa liikettä eli reipasta liikkumista suositellaan tehtäväksi 2 tuntia 30 minuuttia viikossa. Samat terveyshyödyt saadaan myös lisäämällä liikkumisen tehoa rasittavaksi, silloin liikkumisen määrän tulisi olla 1 tunti 15 minuuttia viikossa. 

– Kaikkien ihmisten fysiologia on samanlainen, näin myös suositukset ovat liikkumisen määrältään samat kaikille. Ihmisillä on kuitenkin taipumus toteuttaa suosituksia paremmin, jos ne todella puhuttelevat heitä itseään. Liikkumista on myös aina mahdollisuus soveltaa, Taulaniemi sanoo. 

Soveltavan liikkumisen suositukset on tarkoitettu terveys- ja liikunta-alan ammattilaisten liikuntaneuvonnan tueksi. 

– Valmisteilla on myös oman liikkumisen arviointiin ja suunnitteluun tarkoitettu materiaali, joka on hyvä liikuntaneuvonnan työkalu. Samoin selkokielisten liikkumisen suositusten kehittäminen yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa on suunnitteilla, Taulaniemi kertoo. 

Kokemusasiantuntijat mukana valmistelussa 

Soveltavan liikkumisen suositusten valmisteluryhmässä on ollut mukana erityisesti UKK-instituutin ja Neuroliiton edustajia ja kokemusasiantuntijoita. Lisäksi suosituksia ovat kommentoineet kansanterveys- ja potilasjärjestöt sekä liikuntaneuvontatyötä tekevät terveys- ja liikunta-alan ammattilaiset.

Valmisteluryhmän jäsen, Neuroliiton liikuntapalveluiden erikoissuunnittelija Riitta Samstén pitää tärkeänä, että suosituksissa huomioidaan monenlaisia liikkujia. 

– Suositukset on kehitetty eri tasoisille liikkujille ja tasot määräytyvät toimintakyvyn perusteella, eivät sairauden tai vamman mukaan. Kokemusasiantuntijuus kyseisten suositusten taustalla näkyy hienosti ja suositukset ovat syntyneet tarpeesta, Samstén summaa. 

Neuroliitto tulee hyödyntämään soveltavan liikunnan suosituksia laajasti myös omassa toiminnassaan. 
– Otamme suositukset heti käyttöön omassa liikuntaneuvonnassamme ja kuntoutuksessamme sekä jaamme tietoa jäsenyhdistyksiimme ja jäsenillemme. 

Kevyen liikuskelun laskeminen liikkumiseksi armollista 

Suositusta käsiteltiin 10.6. Ylen aamussa. Kokemusasiantuntija Anne Beresford Neuroliiton Tampereen jäsenyhdistyksestä pitää hyvänä, että suositus sisältää kevyen liikuskelun. 

– On armeliasta, että ei tarvitse jumppakorttia. Esimerkiksi kotona touhuilu, pyykinpesu, puutarhan hoitaminen ja kävely kaupassa lasketaan liikkumiseksi, kiittelee 30 vuotta MS-tautia sairastanut Beresford. 

Tutustu soveltavan liikkumisen suosituksiin 

10.6.2020 

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan