Luustokurssi on toimintamalli, jonka avulla ammattilaiset voivat tuloksellisesti tukea osteoporoosia sairastavia asiakkaitaan. Tutustu Luustoliiton toimintamalliin ja lue Luustokurssin ohjaajakoulutuksesta Jenny Lohikiven kirjoituksessa.
Osteoporoosi on asiakkaan näkökulmasta haastava sairaus. Yleensä osteoporoosi on ensimmäiseen murtumaan saakka oireeton ja diagnoosi tulee yllätyksenä. Pienentynyt luuntiheys on noin 44 prosentilla 65 vuotta täyttäneistä (Osteoporoosi Käypä hoito -suositus).
Monet sairastuneet kokevat, että he eivät ole saaneet riittävästi tietoa sairaudestaan ja sen hoidosta. Asiakkaat ovat usein ymmällään lääkkeiden ja omahoidon suhteen, heidän voi olla vaikea ymmärtää hoidon kokonaisuutta. Luustoliiton vuonna 2023 toteutettaman valtakunnallisen potilaskyselyn (N = 1242) mukaan vain 60 prosentille diagnoosin saaneista kerrottiin, mitä osteoporoosi tarkoittaa. 68 prosenttia diagnoosin saaneista sai ohjausta itsensä hoitamiseen.
Hoitoon kuuluu aina lääkkeetön omahoito ja tarvittaessa lääkitys. Osteoporoosin hoidon tavoitteena on murtumien ehkäisy. Sairastavalle hoitoon sitoutuminen voi olla vaikeaa, sillä hoidon kesto on pitkä, mutta tehoa ei kuitenkaan näe konkreettisesti arjessa. Olisi tärkeää, että asiakkaat hahmottaisivat, että kyseessä on krooninen sairaus, jonka kulkuun voi itse vaikuttaa ja jota voidaan hoitaa iästä tai sukupuolesta riippumatta.
Pysyviä, omaan arkeen sopivia muutoksia
Useimmilta henkilöiltä omahoidon toteuttaminen vaatii vähintään joidenkin elintapamuutosten tekemistä. Pelkkä tieto ei riitä, vaan asiakkaiden pitäisi pystyä siirtämään tieto arjen taidoiksi. Tähän he tarvitsevat ammattilaisten apua ja tukea. Luustoliiton Luustokurssi on ”avaimet käteen” -toimintamalli, jonka avulla ammattilaiset voivat tukea osteoporoosia sairastavia asiakkaitaan oman näköiseen arkeen.
Julkisen ja kolmannen sektorin yhteistyönä toteutettu kurssi yhdistää ammattilaisohjauksen ja vertaistuen. Keskeistä on osteoporoosin tavoitteellinen omahoidon ohjaus ja tuki. Kurssin toimintatavat, kesto ja vertaistuki auttavat yksilöllisten tavoitteiden asettamisessa, toimivien keinojen löytämisessä tavoitteen saavuttamiseen ja siten pysyvään muutokseen omassa arjessa.
”Luustokurssi on varmasti toimiva ja tuloksellinen setti.”
– Luustokurssin ohjaaja
Luustokurssin tuloksellisuutta mitataan ICF-luokitukseen sillatuilla mittareilla. Mittareita ovat esimerkiksi tieto ja taito sekä luottamus omiin kykyihin osteoporoosin omahoidossa. Kaikilla kursseilla tehdään alku- ja loppumittaus. Seuranta tehdään otoksena 3–6 kuukautta kurssin päättymisestä. Alkutilanteen kartoitus ja muutoksen seuranta tarjoavat ohjaajille ja toimipaikalle tärkeää tietoa toiminnan tuloksellisuudesta.
Kurssin aikana tapahtuu selkeää muutosta parempaan kaikkien mittareiden osalta. Tulosten perusteella kaikkien kurssilaisten motivaatio ja sitoutuminen omahoitoon lisääntyy, ja he saavat onnistumisen kokemuksia ja tukea elämäänsä osteoporoosin kanssa. Luustokurssit vahvistavat heidän luottamustaan tulevaisuuteen ja oman toiminnan merkitykseen, sekä lisäävät osallistujien rohkeutta lähteä kodistaan liikkeelle. Seurannan perusteella kurssilla saavutetut tulokset ja kurssilaisten tekemät konkreettiset muutokset ovat pysyvä osa heidän arkeaan.
”Minä itse voin vaikuttaa toimintakykyyni eikä sairauden tarvitse jarruttaa oman näköistä elämää.”
– Luustokurssilainen
Luustokurssien avulla pystytään edistämään osteoporoosia sairastavien parempaa ja mielekkäämpää arkea, ehkäisemään kaatumisia, murtumia ja inhimillistä kärsimystä sekä kohdentamaan toimipaikan resursseja järkevästi tulokselliseen ryhmätoimintaan. Monet toimipaikat ovat saaneet uusia asiakkaita Luustokurssin myötä. Yhteistyössä mukana olevat ammattilaiset ovat puolestaan kokeneet saavansa omaan työhönsä uutta, innostavaa sisältöä.
Katso lyhyet kokemusvideot
- Kokemuksia Luustokurssin ohjaamisesta. Luustokurssin ohjaajana oppii uutta ja saa työhön uutta energiaa.
- Kurssilaisen näkökulma: Kokemuksia Luustokurssilta. Luustokurssi antoi toivoa tulevaisuuteen ja sain tukea osteoporoosin kanssa elämiseen.
Luustokurssi-toimintamalli
Luustokurssi-toimintamalli on maksuton ja sisältää muun muassa ohjaajakoulutuksen, osallistujien ja ohjaajien materiaalit ja jatkuvan tuen kurssin järjestämiseen.
Luustokursseja on mahdollista järjestää hyvin erilaisissa julkisen sektorin toimipaikoissa, kuten terveysasemilla, palvelukeskuksissa, kansalaisopistoissa tai liikuntapalveluissa. Löydät Luustokurssin toimintamallin myös Innokylästä.
Luustokurssin ohjaajakoulutus
Voisitko sinä olla Luustokurssin ohjaaja, joka antaa eväitä osteoporoosia sairastavan omahoidon toteutukseen ja arkeen pitkäaikaissairauden kanssa?
Lähde mukaan seuraavaan Luustokurssin ohjaajakoulutukseen, joka järjestetään keväällä 2025. Koulutus järjestetään etänä ja se on kaksiosainen.
I osa ti 1.4.2025 klo 9.00–14.00 (sis. 1 t tauon ja lounastarjoilun)
II osa ti 8.4.2025 klo 9.00–12.00
Jos olet kiinnostunut kurssiyhteistyöstä, ota yhteyttä:
Jenny Lohikivi
suunnittelija, Suomen Luustoliitto ry
jenny.lohikivi(a)luustoliitto.fi
p. 050 512 9117