Liikunta-alan ja terveydenhuollon ammattilaiset kokivat liikkumisen suositukset sekä suositusten tukimateriaalit tarpeellisina apuvälineinä liikkumisen edistämistyössä. Ammattilaiset kertoivat tuntevansa parhaiten työikäisten liikkumisen suosituksen. Sen sijaan juuri synnyttäneiden, raskaana olevien sekä soveltaen liikkuvien suositusten, sekä suositusten kieliversioiden ja tukimateriaalien markkinointiin tulee panostaa vastaisuudessa. Tämä selvisi Liikkumisen suositukset tunnetuiksi ja käyttöön -hankkeen loppukyselyssä.
UKK-instituutin koordinoiman Liikkumisen suositukset tunnetuiksi ja käyttöön -hankkeen tavoitteena oli jalkauttaa liikkumisen suosituksia sekä suositusten tukimateriaaleja ammattilaisten työvälineeksi mm. liikuntaneuvontaan. Hankkeen ensisijaisina kohderyhminä olivat liikkumisen edistämistyössä toimivat liikunta-, opetus-, sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset ja heidän kauttaan vähän liikkuva väestö eri ikäryhmissä. Kolmivuotisen hankkeen aikana tuotettiin aineistoa niin 7–17-vuotiaiden, 18–64-vuotiaiden, yli 65-vuotiaiden, raskaana olevien ja juuri synnyttäneiden sekä soveltaviin liikkumisen suosituksiin pohjautuen. Myös luustoliikunnasta julkaistiin tukimateriaaleja. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke päättyi toukokuun lopussa.
Työikäisten liikkumisen suositus oli tunnetuin ja käytetyin
Sähköisen loppukyselyn tavoitteena oli kartoittaa, kuinka liikunta- ja terveysalan ammattilaiset tuntevat ja käyttävät liikkumisen suosituksia sekä suositusten tukimateriaaleja. Enemmistö ammattilaisista koki liikkumisen suositusten sekä niiden tukimateriaalien palvelleen hyvin käyttöyhteyksissään. Sekä liikkumisen suosituksia että niiden tukimateriaaleja käytettiin kuitenkin enemmän liikunta-alalla. Työikäisten liikkumisen suositus oli tunnetuin ja käytetyin molemmissa vastaajajoukoissa. Juuri synnyttäneiden, raskaana olevien sekä soveltaen liikkuvien suositukset tunnettiin heikoiten. Noin 40 prosenttia molemmista vastaajajoukoista arvioi liikkumisen suositusten tuntemisen kohentuneen, ja noin kolmannes arvioi käyttävänsä suosituksia enemmän nyt kuin kaksi vuotta sitten.
Sekä liikkumisen suosituksia että tukimateriaaleja oli hyödynnetty eniten opettamiseen ja kouluttamiseen sekä liikkumisen puheeksi ottamiseen liittyvissä käyttöyhteyksissä. Tietoa liikkumisen suosituksista oli saatu ensisijaisesti UKK-instituutin verkkosivuilta. Kieliversioista parhaiten tunnettiin selkosuomeksi olevat suositukset ja tukimateriaalit. Noin puolet molemmista vastaajajoukoista arvioi, ettei tunne suositusten tai tukimateriaalien selkosuomen-, ruotsin-, englannin-, arabian-, kurdin-, persian-, somalin- tai venäjänkielisiä aineistoja lainkaan.
Tukimateriaaleista suositusten koostekuvat olivat tunnetuimmat ja käytetyimmät. Vastaavasti liikkumisen arviointiin laadittua Oma liikkumiseni -lomaketta sekä videoita suositusten sisällöistä oli käytetty tukimateriaaleista vähiten. Yli puolet vastaajista ilmoitti, ettei ollut hyödyntänyt oman liikkumisen arviointiin tarkoitettua verkkosovellusta lainkaan.
Lisää viestintää raskaana olevien, juuri synnyttäneiden ja soveltavan liikkumisen suosituksista
Kaiken kaikkiaan ammattilaiset kokivat liikkumisen suositusten ja tukimateriaalien palvelleen hyvin käyttöyhteyksissään. Avointen palautteiden perusteella ammattilaiset kokivat suositusten sekä tukimateriaalien toimivan tarpeellisina työkaluina erityisesti liikuntaneuvontaan liittyvässä asiakastyössä sekä opetus- tai koulutustehtävissä. Aineistoja myös pidettiin pääosin selkeinä ja visuaalisesti houkuttelevina.
Vastaajat toivoivat lisää markkinointia saatavilla olevista aineistoista niin painetun kuin digitaalisen viestinnän kanavilla. Myös materiaaleissa käytettävien käsitteiden ymmärrettävyyteen toivottiin jatkossa lisää täsmällisyyttä ja selkeyttä.
Sähköinen kysely yhteistyössä 16 toimijan kanssa
Osana Liikkumisen suositukset tunnetuiksi ja käyttöön -hankkeen loppuarviointia toteutettiin ammattilaisille loppukysely, jossa kartoitettiin, miten liikunta-alan ja terveydenhuollon ammattilaiset tuntevat ja käyttävät liikkumisen suosituksia ja niiden tueksi tuotettuja materiaaleja. Loppukysely lähetettiin ammattilaisille 16 eri tahon kautta huhtikuussa 2024. Toimijat jakoivat kyselyä omille verkostoillensa tai jäsenistöllensä mm. uutiskirjeiden, Facebook-ryhmien ja sähköpostin välityksellä. Potentiaalisia kyselyn vastaajia arvioitiin olevan noin 21 000. Vastauksia kyselyyn saatiin 438:lta ammattilaiselta.
Loppukyselyn tuloksista on saatavilla kooste esitysmuodossa. Diasarja esittelee loppukyselyn keskeisimmät tulokset palautteineen ja kehitysideoineen.
Teksti: Sanni Sirviö, UKK-instituutti
Kuva: UKK-instituutti / Studio Reetta Muranen