TUTKITTUA TIETOA UKK-INSTITUUTISTA
Selkäkivut ovat yleisiä jo nuorilla, selviää 11.9. tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.
Nuorilla on yleisesti selkäkipuja riippumatta siitä osallistuvatko he urheiluseuratoimintaan vai eivät. Nuorista koripallon ja salibandyn pelaajista noin joka toinen on kokenut selkäkipuja edellisen vuoden aikana ja joka kahdeksannella pelaajalla selkäkivut häiritsevät merkittävästi harrastamista.
Tulokset selviävät terveystieteiden maisteri ja fysioterapeutti Marleena Rossin 11.9.2020 tarkastettavasta väitöskirjatutkimuksesta, jossa selvitettiin selkäkipujen yleisyyttä urheiluseuratoimintaan osallistuvilla ja ei-osallistuvilla nuorilla. Lisäksi tutkittiin harjoituksista ja peleistä poissaoloja aiheuttaneiden selkäkipujen yleisyyttä ja riskitekijöitä nuorilla koripallon ja salibandyn pelaajilla.
– Urheiluseurassa liikkuvilla pojilla oli enemmän alaselkäkipuja, kuin pojilla jotka eivät harrastaneet seurassa. Toisaalta urheiluseuratoimintaan osallistuvat tytöt ja pojat raportoivat vähemmän niska-hartiaseudun kipuja, Rossi kertoo.
Todennäköisyys raportoida myös muita tuki- ja liikuntaelinkipuja oli suurempi nuorilla, joilla oli selkäkipuja.
– Kun seurasimme nuoria koripallon ja salibandyn pelaajia 1–3 vuotta, huomasimme että useimmiten pelaajien selkäkivut alkavat vähitellen ja pääsääntöisesti alaselän alueella, toteaa Rossi.
Selkäkipu aiheuttaa yleisesti harjoitustaukoja
Keskimäärin poissaolo harjoituksista selkäkipujen takia kesti kaksi viikkoa. Lisäksi useampi kuin joka kolmas vähitellen alkaneista selkäkivuista esti normaaliin harjoitteluun osallistumista jopa yli 29 päivän ajan.
Etenkin koripalloon liittyy paljon hyppyjä ja alastuloja, mutta yhteyttä alastulon aiheuttamaan iskun ja selkäkipujen välillä ei löydetty. Tutkimuksessa ei havaittu, että lonkankoukistajien tai takareisien heikompi lihasvenyvyys tai yleinen nivelten yliliikkuvuus lisäisi riskiä selkäkivuille näillä nuorilla urheilijoilla. Tulosten perusteella vaikuttaa siltä, että lonkan liikkeen hallinta yhden jalan alastuloissa altistaa alaselkäkipujen synnylle, vaikka lonkan lihasten lihasvoima ei näyttäytynytkään selkäkipujen riskitekijänä.
Tämä tutkimus vahvistaa, että selkäkivut ovat yleisiä myös liikuntaa harrastavilla nuorilla. Vaikka selkäkivut ovat yleisiä myös nuorilla urheilijoilla vaikuttaa siltä, että salibandy ja koripallo eivät altista selkäkivuille merkittävästi muuta väestöä enempää. Nuorilla urheilijoilla esiintyvät selkäkivut häiritsevät kuitenkin merkittävästi harrastamista.
– Aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että liikuntavammat ja selkäkivut vaikuttavat nuoren urheilijan suoristuskykyyn ja mielialaan. Lisäksi huomattavassa osassa alaselkäkivuista on usein kyse toistuvasta vaivasta. Jatkossa olisi erityisen tärkeää tunnistaa ne nuoret urheilijat, joilla on suurempi riski toimintakykyä alentaviin ja liikkumista vähentäviin pitkittyviin selkäkipuihin, Rossi sanoo.
Väitöskirjan aineisto koostuu Tampereen urheilulääkäriaseman Urheilijan liiketaidot, lihaskunto ja terveys -tutkimushankkeen sekä Jyväskylän yliopiston, UKK-instituutin ja kansallisten liikuntalääketieteen keskusten Terveyttä edistävä liikuntaseura -tutkimuksen aineistoista.
TtM Marleena Rossin fysioterapian väitöskirjan ”Back Pain in Youth – Occurrence and Risk Factors” tarkastustilaisuus on perjantaina 11.9. klo 12 Jyväskylän yliopistossa.
- Katso Jyväskylän yliopiston väitöstiedote
- Seuraa väitöstä verkossa
- Lue väitöskirja JYX-julkaisuarkistossa
- Lue lisää urheilijoiden selkäkivusta ja sen ennaltaehkäisystä terveurheilija.fi-sivustolta