Hoppa till innehåll

KaatumisSeula®-verktyg

KaatumisSeula®-verktyg är stödmaterial som kan användas inom social- och hälsovårdsarbete samt förbund- och föreningsarbete för att förhindra fallolyckor. Allt material är kostnadsfritt och går att ladda ner här.

KaatumisSeula®-verktyg på svenska

Material för utvärdering av risken för fallolyckor

Utvärdering av risken för fallolyckor, kuvituskuva.

Syftet med denna blankett är att göra en grov utvärdering av hur stor risk en person över 65 år har för fallolyckor. Blanketten baserar sig på självbedömning och meningen är att äldre får själv fylla i blanketten.

Det finns två olika versioner av blanketten:

Blankett 1 kan användas inom förbund- och föreningsarbete speciellt i gruppverksamhet och i evenemang.

Blankett 2 kan användas inom social- och hälsovårdsarbete då man har en möjlighet för personlig rådgivning till exempel på hälsovårdens mottagningar.

Bekanta dig också med ifyllningsinstruktionen av blanketten.

Motionsanvisningar

Motionsanvisningar, kuvituskuva.

Materialet är lämplig för att motivera äldre för att kunna börja motionera tryggt. På framsidan finns två olika övningar för balans och muskelstyrka och på baksidan en motionsrekommendation för äldre. Materialet kan delas ut i olika evenemang och gruppverksamhet samt på motionsrådgivningens mottagningar.

Checklista

Checklista för riskfaktorerna för fallolyckor som man själv kan påverka, kuvituskuva.

På checklistan finns riskfaktorer för fallolyckor som man själv kan påverka och på det sätt minska fallrisken hemma. Checklistan kan delas ut i olika evenemang och också användas i gruppverksamhet. Ytterligare är materialet bra på att användas till exempel inom hemvård.

10 sätt att förebygga fallolyckor

10 sätt att förebygga fallolyckor, kuvituskuva

Checklistan innehåller 10 forskningsbaserade och effektiva sätt att förebygga fallolyckor. Materialet kan delas ut i olika evenemang och gruppverksamhet samt på motionsrådgivningens mottagningar.

KaatumisSeula®-verktyg finns också på finska och engelska.

10.6.2022

Dela på sociala medier:
Back to the top of the page