Hyppää sisältöön

Ylävartalon oireet ja vammat

Tässä osiossa perehdytään erityisesti liikuntaan liittyviin niskan ja olkapään kipujen syntymekanismeihin.

Niskan ja hartian seudun vaivat ovat yleisiä, mutta niille ei välttämättä aina löydy yhtä yksittäistä tai vakavaa syytä. Tavallisimmin kipuilu alkaa niskaa ja hartioita haitallisesti kuormittavista asennoista ja liikkeistä ilman mitään ulkoista tapaturmaa. Niskan alueen ja hartian seudun kuormittumista liikunnassakin voi keventää muuttamalla ylävartalon haitallista kuormittumista aiheuttavat asentotottumukset suotuisammiksi.

Vakavat niskaperäiset kiputilat eivät ole läheskään yhtä yleisiä kuin lihasperäiset ongelmat. Niskaan voi liikunnan yhteydessä kohdistua kuitenkin ulkoisten voimien aiheuttamana tapaturma, kuten ns. piiskaniskuvamma. Tällaisen tapahtuman jälkeen kuitenkin on hyvä käydä lääkärin tarkastuksessa ennen harjoittelun jatkamista.

Olkanivel on ihmisen liikkuvin nivel, johon kohdistuu toistuvasti kovaakin rasitusta yläraajan pitkän vipuvarren välityksellä. Olkapään seudun kivuista suurin osa johtuu niveltä ympäröivien pehmytkudosten vauriosta. Kivut voivat syntyä pitkään jatkuneesta ylikuormituksesta, esimerkiksi vääränlaisesta suoritustekniikasta, tai äkillisestä venähdyksestä.

Opetuskokonaisuudessa perehdytään tyypillisimpiin olkanivelen ongelmiin, joita esiintyy liikunnassakin:

  • olkapään pinneoireyhtymä (impingement)
  • pehmytkudosten tulehdukset (aiheutuneet esimerkiksi hartiatason yli tehdyistä voimaperäisistä ns. ”overshoulder”-liikkeistä)
  • olkanivelen sijoiltaanmeno
  • olkaniveltä ympäröivien lihasten tai niiden jänteiden repeämä tapaturman seurauksena, esimerkiksi kaaduttaessa olkapään tai ojennetun käden varaan

Ylävartalolle haitallisen kuormituksen välttäminen

Tarkasta niskan ja hartianseutusi asento ja ryhti seisoma- ja istuma-asennossa. Pyri tarvittaessa parempaan asentoon. Vältä pitkäaikaista niskan eteen tai taakse taipunutta tai kiertynyttä asentoa sekä käsivarsien pitämistä koholla pitkään yhtäjaksoisesti.

Pyri tähän: Hyvä ryhti vähentää nivelten ja lihasten haitallista kuormitusta sekä ehkäisee niskan kipeytymistä ja selän väsymistä. Istuma-asennossa linjaus kulkee korvannipukasta olkanivelen kautta lonkkaan. 

Vältä tätä: Kaularangan ja ylävartalon kuormitus muuttuu haitalliseksi, kun 
– leuka työntyy eteen 
– niska on notkolla 
– yläselkä painuu kumaraan 
– hartiat kiertyvät eteen. 

Opetusdiat 

Päivitetty: 13.10.2023

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan