Hyppää sisältöön

Selän oireet ja vammat

Tämä osio selvittää alaselkävammojen syntymekanismeja ja esittää keinoja alaselälle haitalliselle kuormituksen välttämiseen.

Selkä kestää hyvin suurtakin kuormitusta, kun vartaloa tuetaan tehokkaasti lihaksilla. Vahvat lihakset yksinään eivät kuitenkaan estä selkävammojen ja kivun syntymistä, tarvitaan myös taitoa alaselän asentojen ja liikkeiden hyvään hallintaan.

Alaselkäkivun fyysinen syy on kudoksen vaurioituminen. Tavallisesti kudosvaurio, joka voi olla mikroskooppisen pienikin, syntyy välilevyyn, fasettiniveleen, risti-suoliluuniveleen tai lihas- ja sidekudokseen. Vaurio on seurausta liiallisesta tai toistuvasta haitallisesta kuormituksesta alaselän rakenteisiin. Vauriota seuraa nopeasti selkäkipu, johon monesti liittyy voimakas lihasten jännitystila. Kipu voi pitkittyessään aiheuttaa kierteen, joka hankaloittaa jokapäiväistä elämää.

Kun tiedostaa ja ymmärtää millainen kuormitus on selälle haitallista, on mahdollista välttää selkävammoja ja alaselkäkipua, ja niiden uusiutumista.

Liikehallinnan kehittäminen ja lihaskuntoa parantava fyysinen aktiivisuus ovat keskeisiä keinoja edistää selän terveyttä ja toimintakykyä. Selkävaivoja potenut tietää, että monet päivittäiset toimet pitää opetella tekemään uudella, selälle sopivalla tavalla.

Keskeiset periaatteet selälle turvallisista liikemalleista pätevät kaikkeen arkielämään: pyri tähän ― vältä tätä -ajattelua tuleekin soveltaa kaikkiin fyysisiin toimiin työssä ja vapaa-ajalla.

Alaselälle haitallisen kuormituksen välttäminen

Lannerangan neutraaliasennon eli keskiasennon hallinta on tehokas keino välttää alaselälle haitallista kuormitusta, kipua ja kivun uusiutumista:

  • Kun lanneranka on turvallisella keskialueella, sen asento on samanlainen kuin luonnollisessa seisoma-asennossa. Tällöin lanneranka ei ole kokonaan pyöristynyt tai ojentunut ja selässä on pieni notko.
  • Erityisesti lannerangan liiallisen pyöristymisen välttäminen suojaa alaselän nivelsidevammoilta ja taaksepäin suuntautuvilta välilevyn pullistumilta.
  • Kun alaselkä on voimakkaasti pyöristynyt, selän syvät ojentajalihakset eivät tue lannerankaa ja vamma-alttius lisääntyy.

Lannerangan keskiasennon hallinta arkielämässä

Pyri tähän: Käyntiasento, jossa toinen polvi tukee maahan. Estää tehokkaasti lannerangan liiallisen pyöristymisen.

Vältä tätä: Lannerangan liiallinen pyöristyminen kuormittaa erityisesti nivelsiteitä ja välilevyn takaosaa.

Pyri tähän: Lanneranka ja kaularanka ovat turvallisella keskialueella. Satulan etuosan suuntaaminen hieman alaspäin helpottaa keskiasennon hallintaa.

Vältä tätä: Kun alaselkä on voimakkaasti pyöristynyt, selän syvät ojentajalihakset eivät tue lannerankaa ja vamma-alttius lisääntyy. 

Pyri tähän: Muista käyntiasento aina kun nostat! 

Vältä tätä: Älä pyöristä selkää. Opettele selkäystävällisempi nostotekniikka. 

Pyri tähän: Epäsymmetrinen jalkojen asento estää lannerangan liiallisen pyöristymisen ja helpottaa alaselän keskiasennon hallintaa.

Vältä tätä: Molempien lonkkien yhtäaikainen koukistus pakottaa lannerangan liialliseen pyöristysasentoon. Lannerangan keskiasennon hallinta ei onnistu. 


Harjoituksia alaselän keskiasennon hallintaan 

Opetusdiat 

Opiskele lopuksi

Päivitetty: 17.6.2022

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan