Hyppää sisältöön

KunnonKartta-tutkimus käynnistyy Turun seudulla – mittauksiin kutsuttu 2000 aikuista

KunnonKartta-tutkimuksessa selvitetään, millaisessa fyysisessä kunnossa suomalaiset ovat 1,5 vuoden koronapandemian jälkeen. Nyt UKK-instituutin väestötutkimuksen mittaukset laajenevat Turkuun ja lähikuntiin. Lähes 2000 työikäistä saa kutsun tutkimusmittauksiin.

Mittaukset toteutetaan Turussa 9. marraskuuta lähtien yhdessä alueellisten toimijoiden kanssa. Kuntotestit toteuttaa Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry (LiikU) ja laboratoriokokeista huolehtii Turun ammattikorkeakoulu.

– Marraskuun aamut sujuvat vahvasti KunnonKartta-tutkimuksen mittausten parissa. LiikUlle tämä on mielenkiintoinen toimintamalli. Mielenkiintoa lisää myös se, että Naantali ja Raisio ovat tilanneet lisämittaukset omille asukkailleen. Olemme hyvin mielellämme mukana nyt käynnistyvissä mittauksissa, kertoo kehittämispäällikkö Jukka Läärä LiikUsta.

– Aikuisten liikkumisesta ei ole ollut vähään aikaan tutkittua tietoa. Tämän tutkimuksen jälkeen sitä on saatavilla. Tiedolla johtaminen on ollut meidän viestimme muun muassa kunnille, joten koemme tämän tutkimuksen sopivan hienosti osaksi omaa toimintaamme, Läärä kiteyttää.

Toteutus laajan yhteistyöverkoston kanssa

UKK-instituutin johtama KunnonKartta-väestötutkimus toteutetaan laajan yhteistyöverkoston kanssa.

– Laaja yhteistyöverkosto on tämän tutkimuksen onnistumisen edellytys. Olemme tyytyväisiä, että Turun alueella yhteistyökumppaneiksi löytyivät LiikU ja Turun ammattikorkeakoulu, toteaa UKK-instituutin johtaja, professori Tommi Vasankari

Eri puolilla Suomea toteutettavissa mittauksissa kumppaneina toimivat lisäksi muun muassa Helsingin kaupunki ja Metropolia Ammattikorkeakoulu, Kuopion liikuntalääketieteen tutkimuslaitos ja Tampereen kaupunkiseutu. Loppuvuoden aikana mittaukset laajentuvat edelleen Jyväskylän, Oulun ja Rovaniemen seuduille. 

Mitattua tietoa koronan vaikutuksista 

KunnonKartta-tutkimus toteutetaan Suomessa neljän vuoden välein, edellinen tutkimus toteutettiin vuonna 2017. Nyt kerättävää tietoa verrataan tuon tutkimuksen tuloksiin. Tutkimukseen osallistuu yli 10 000 satunnaisotannalla valittua työikäistä suomalaista.

– Tutkimus toteutuu koronan kannalta hyvin mielenkiintoiseen aikaan. Iso osa työikäisiä suomalaisia on viettänyt ainakin osan edeltävän puolentoista vuoden aikana etätöissä, jolloin normaali liikkuminen arjessa on merkittävästi muuttunut. Voidaankin sanoa, että tällä kertaa KunnonKartta-tutkimus selvittää mitatusti ja luotettavasti erityisesti suomalaisten fyysisen kunnon, liikkumisen, paikallaanolon ja unen suhteessa koronaa edeltävään aikaan, Vasankari sanoo.

KunnonKartta-tutkimus kokoaa mitattua tietoa 20–69-vuotiaiden suomalaisten kestävyys- ja lihaskunnosta, paikallaanolosta, fyysisestä aktiivisuudesta ja unesta. Tutkimuksessa kartoitetaan näiden tekijöiden yhteyttä terveyteen liittyvään elämänlaatuun, sairastavuuteen ja työkykyyn, sairauspoissaoloihin, eläkkeelle siirtymiseen, terveyspalveluiden käyttöön sekä niistä yhteiskunnalle aiheutuviin kustannuksiin. Lisäksi KunnonKartta-tutkimuksessa selvitetään, mitkä tekijät ovat yhteydessä liian vähäiseen liikkumiseen.

Osallistujat saavat itselleen kuntotestien tulokset viitearvoineen, raportin liikemittarin keräämistä tiedoista liikkumisesta, paikallaanolosta ja unesta viikon ajalta sekä laboratoriokokeista rasva-arvot ja verensokeriarvot.

Tutkimuksen rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lue lisää väestötutkimuksesta: KunnonKartta 2021 -tutkimus

Lisätietoja ja haastattelujen sopiminen Turussa kehittämispäällikkö Jukka Läärä, Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry, 040 046 3790, jukka.laara(a)liiku.fi

Tutkimus valtakunnallisesti: johtaja Tommi Vasankari, UKK-instituutti, 040 505 9157, tommi.vasankari(a)ukkinstituutti.fi

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan